Cemal Pekcoşkun ile sözlü tarih görüşmesi

1945 Bursa doğumluyum. Evimiz hisardaydı. Annemin dedeleri Kayhan’da kebapçıymış. Dedem Saadettin Efendi Yunan buradayken Emir Sultan Camisi’nin imamıymış. Amcamızda müezzinmiş. Kendisi Şibleli Karamazak Şeyhi imiş. Soyadı Elal’dır. Bursa Evliyaları Kitabı’nda adı geçer.

Babam Kemal Pekcoşkun aşağı yukarı 1910 doğumluydu. Yunan buradayken 11-12 yaşlarındaymış. Adı Kemal olduğu için Çatalfırın’ın oradan geçerken üstüne ekmek hamuru atarlarmış. Çocuk yaşta çarşıya gelmiş. 1920-1924 yılları arasında tuhafiye dükkanı açmış. Dükkanı Kozahan’dan Kapalıçarşı’ya doğru altıncı dükkanmış.

Ben 1955’lerde çarşıya gelmeye başladım. O zamanlar Koza Han’a kadar olan bölüm kapalıydı. Yangından sonra Kozahan’ın kapısı görünsün diye o bölgeyi açık bıraktılar.

Yangın öncesinde Kapalıçarşı’da ki esnaftan hatırladıklarım şunlardır:

Tuhafiyeci Basri Bolamat (yangından sonra bıraktılar), manifaturacı İsmail Saygıner, tuhafiyeci Hasan Gülgün, manifaturacı Şadi Alyanak, manifaturacı İsmet Tar, manifaturacı İsmail Balaban, tuhafiyeci Cemal Dolar, manifaturacı Rafet Yeleri, İpekerler, manifaturacı Nejat Burçüstü, antikacı Remzi, Binbir Çeşit Mağazası, kuyumcu Ahmet Benlisoy, kuyumcu Ekrem Sarıeren, Trink Kundura Remzi ve Ragıp Güvenç, ayakkabıcı İsmail Yıldırım, tuhafiyeci Reşat Fesçioğlu, Aynalı Çarşı’da Sebahattin Yazıcıoğlu, çorapçı Remzi Alakoç, kolonyacı Şakir Benöz, kuyumcu Mehmet Fere. Kapalıçarşı’da eski esnaftan hiç kimse kalmadı. Önceden Emir Han’a çıktığımızda bir sürü kişi bir araya gelirdi ve güzel sohbetler yapardık.

Mal almaya İstanbul’a giderdik. Komşu para verir ona da malzeme getirirdik. Para ihtiyacı olduğunda herkes birbirine yardım ederdi. Müşterinin hepsi bana gelsin demezdi kimse. Tezgahtarlar müşteriye ısrarcı olursa, büyükleri ikaz ederdi. Müşterinin komşuya gitmesine izin verdirirlerdi. Ağızdan çıkan söz senetti.

Kışın çıraklar dükkana gelir gelmez mangalları dükkanın önüne çıkararak yakarlardı. Sonradan gaz ocakları çıktı. Esnaf birlik beraberlik içindeydi. Garibanları kollardı. Fakirleri yemeğe çağırırdı.

1958 yangınından sonra Orhan Camii’nin orada bulunan havuzun olduğu yere geçici dükkanlar yapıldı. Bizde o dükkanlara geçtik. Bir kısım esnafta Zafer Plaza’nın olduğu yere yapılan dükkanlarda işlerine devam ettiler. Koza Han’ın üst katında da ticaretine devam edenler oldu. Kuyumcularda Setbaşı’nda şu anki Büyükşehir Belediyesi Şehir Kütüphanesi’nin olduğu yere taşındılar. Biz altı sene Orhan Parkı’nda ki geçici dükkanlarda kaldık. Dükkanımızın adı yangından evvel Bereket Tuhafiye idi. Daha sonra Nazar İç Giyim oldu. 1964 yılında Emir Han’daki dükkana taşındık.

Sibel Gök tarafından 24.03.2010 tarihinde görüşülmüştür.

ARAMA YAP